Bel ons: 050 534 4303

Informatie


Er kunnen veel  redenen zijn waardoor men zijn of haar, haar kan verliezen. O.a  chemotherapie, radiotherapie op het hoofd, alopecia en trichotillomanie.

Chemotherapie


Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. Dat komt omdat cytostatica de haar vormende cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt er minder of geen nieuw haar gemaakt. Het haar wordt dunner, breekt snel af of valt uit. Meestal valt eerst het hoofdhaar uit, maar ook andere lichaamsbeharing kan uitvallen. Niet van alle soorten chemotherapie valt uw haar uit. Dat heeft te maken met de soort en hoeveelheid cytostatica die u krijgt. Bespreek met uw arts wat u kunt verwachten.
Meestal begint het haar 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie uit te vallen. U kunt dit merken doordat u haren vindt op uw kussen of in de douche. Mogelijk krijgt u zogenaamde haarpijn. Dat kan aanvoelen als een paardenstaart die te strak zit, of als naaldjes die kleine prikjes op uw hoofdhuid geven. Het kan een teken zijn dat het haar uit gaat vallen. U kunt in deze periode een mutsje gaan dragen, zodat de haren in het mutsje worden opgevangen. Ook heel fijn tijdens het slapen.

Radiotherapie


Bij radiotherapie/bestraling op uw hoofdhuid  heeft u alleen last van haaruitval als de stralenbundels op plaatsen komen waar haar groeit. Daarnaast hangt het ook af van de hoeveelheid straling.
Het haar valt uit binnen 2 tot 3 weken na het begin van de bestraling. Haaruitval is meestal tijdelijk en herstelt weer na een paar maanden. Heel soms is het blijvend. Dit hangt vooral af van de hoeveelheid straling op de behaarde plek.
Op www.kanker.nl kunt u nog meer informatie vinden over o.a. chemotherapie en radiotherapie.

Alopecia


Er zijn vele vormen van Alopecia. We proberen een paar kort uit te leggen,
Alopecia areata, begint vaak met kleine en/of grote kale plekken op het hoofd. Die plekken kunnen zich uitbreiden over de rest van het lichaam. Ook worden vaak de wimpers en wenkbrauwen aangetast. Alopecia areata behoort hoogstwaarschijnlijk tot de zogenoemde auto-immuunziekten. Dit wil zeggen dat er in het lichaam stoffen worden gevormd die het eigen lichaam aanvallen. Bij alopecia areata worden de haarwortelzakjes aangevallen zodat de haren die eruit groeien, uitvallen.

Alopecia androgenetica, is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid'. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron. Bij mannen is 'androgenetica' te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen, minder wordt. De term ‘mannelijke kaalheid’ is aan de ene kant wat verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen wordt daarom gesproken van ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’. Alopecia androgenetica heeft qua oorzaak niets te maken met alopecia areata. De mannelijke kaalheid een onomkeerbaar proces. Haar dat weg is blijft weg. Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd. Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening. Het is een normaal verouderingsverschijnsel. Dat neemt niet weg dat het voor een aantal mensen heel vervelend kan zijn, zeker voor vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn.

Alopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofd)huid. Omdat op het littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens.Er is een scala van redenen waarom littekenvorming kan optreden. Verbranding, verwonding, infectie, schimmelvorming en aangeboren afwijkingen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Pseudopélade van Brocq, Dit is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en is mogelijk het gevolg van een ontstekingsproces van de hoofdhuid waarvan de oorzaak meestal niet bekend is.
Alopecia diffusa,  Een voor veel mensen bekend verschijnsel is een onverwachte overmatige haaruitval. Er is dan mogelijk sprake van tijdelijk haarverlies. De haaruitval vindt dan plaats over de hele hoofdhuid en niet, zoals bij alopecia areata, pleksgewijs. Men spreekt dan van ‘alopecia diffusa’. De oorzaak kan het gevolg zijn van een ernstige ziekte met hoge koorts, of het contact met hoge doses van middelen zoals thallium (rattengif), vitamine A en retinoïden (van vitamine A afgeleide middelen die worden gebruikt bij de behandeling van leukemie).
Ook kunnen nogal wat geneesmiddelen tegen kanker kaalheid veroorzaken. Kaalheid kan ook het gevolg zijn van onvoldoende werking van de schildklier of hypofyse, of zelfs van zwangerschap.

De haaruitval kan drie of vier maanden na de ziekte of andere aandoening, doorgaan. De haaruitval is meestal tijdelijk en het haar groeit dan weer aan.
Maar het kan ook een stofwisselingsstoornis zijn. Schildklierstoornissen, ijzergebrek (streng vermageringsdieet), intoxicatie met lood, narcose of contact met bepaalde planten zoals de paternosternoot, de mimosin en het kruidje-roer-me-niet kunnen haaruitval veroorzaken.
Alopecia traumatica, hierbij is de haaruitval het ongewilde gevolg van bijvoorbeeld permanenten of ontkroezen, een ongeluk of verbranding. De haren beschadigen hierdoor en breken af. Vaak herstellen de haren zich als de beschadigde haren weer vernieuwd zijn. Dit kan heel lang duren, het haar groeit gemiddeld 1 cm per maand.  Als bij de verbranding niet alleen de haren, maar ook de huid verbrandt, kan er littekenweefsel ontstaan.Wanneer de haarfollikels zijn aangetast of er is littekenvorming van de huid, kan op die plaatsen de haargroei blijvend verstoord zijn.
Neem ook eens een kijkje op deze goede informatieve site, http://www.alopecia-vereniging.nl

Trichotillomanie


TTM is een impuls- controle- stoornis, een soort van drang die zich uit door herhaaldelijk haren ergens uit het lichaam te trekken. Dat kan op den duur leiden tot veel haarverlies. Bij TTM trekt men percentsgewijs het meeste op het hoofd, daarna volgen wimpers en wenkbrauwen, arm en beenharen, schaamhaar, snor en baardharen en overige plaatsen. Combinaties zijn ook mogelijk. TTM komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Maar 70 % tot 90 % van de haartrekkers is vrouw. Het is niet aan leeftijd gebonden, maar de leeftijd waarop TTM zich het meeste openbaart is in de pubertijd, rond de 12 jaar ongeveer. Maar er zijn ook gevallen bekend van kinderen van 2 jaar en jonger, men spreekt dan van baby-trich, en mensen van rond de 60 jaar is ook geen uitzondering.
Een goede site met veel informatie kun je vinden op, www.trichotillomanie.com